Tragovi

Dok hodate po prirodi često, osobito nakon kišnog dana mogu se u mekšem tlu ili na terenu primijetiti razni tragovi životinja. Na ovom mjestu možete usporediti izgled i veličinu svog traga ili stopala te usporediti kako izgledaju tragovi životinja koje zapravo žive u blizini poput divlje mačke, srne, vepra, vuka ili jazavca.

Iako se na prvi pogled čine svi isti, svaka od njih ima drukčiji oblik i raspored te veličinu na temelju toga možemo prepoznati ne samo vrstu, već kako brzo su trčale, čak i spol. Najbolje je pogledati tragove u svježem i mokrom snijegu ili mekom blatu koje vjerno čuva obris stopala.

Prije svega treba znati građu njihovih nogu. Dvopapkari poput jelena, srna i divljih svinja doslovno hodaju na vrhovima dva prsta koji su jako produženi i dakako očvrsnut s dva rožnata papka. To im je dalo brzinu u galopu i skakanju. Zato u tragovima razaznajemo dva papka, lijevi i desni koji su pri dnu širi i zaobljeniji da bi se prema vrhu sužavali. Najveći su svakako u jelena, dugački i do 9 cm. Sličan oblik imaju srne, ali su tragovi manji i vitkiji. Tragovi divlje svinje su veličinom tek nešto manji od jelena, ali se kod njih vidi još dvije točke iza traga papka – a to su zakržljali ostaci ostalih prstiju koji su kod nje nisko na nozi, dok su kod jelena i srna visoko pa ne stvaraju otisak. Jelen često hoda tako da stražnjim nogama gazi po prednjim tragovima. Raspored tragova je različit, ovisno da li jeleni i srne hodaju, kasaju ili galopiraju.

Ostali sisavci zadržali su većinu svojih prstiju, ponekad imaju četiri umjesto pet. To lako možemo vidjeti ako pogledamo šape naših mačaka ili pasa. Na prstima i tabanima imaju mekane jastučiće kojim lakše hodaju, ali im je peta visoko podignuta te ne dotiče tlo pa je i površina traga manja. Mačji tragovi su gotovo okrugli s otiscima jastučića prstiju te središnjim jastučićem bez otiska noktiju/kandži. Kad se šulja, mačka ostavlja tragove jako blizu jedni drugima. Kada kasa, tragovi joj se gotovo potpuno poklapaju pa su u ravnoj liniji. Pasji tragovi su ovalnog oblika i vide se otisci kandži/noktiju. Vučji  tragovi su također ovalnog oblika,  ali značajno veći promjera čak i do11 cm, a po načinu hoda ih razlikujemo od psećih. Tragovi lisice iako ovalni i slični psećim znatno su manji.

Tragovi nam pomažu evidentirati prisustvo  pojedinih vrsta, učestalost njihovog boravka na nekom području te bolje poznavanje bogatstva faune koja nas okružuje. U našoj županiji bilježi se prisutnost  vuka Canis lupus koji se nalazi na vrhu hranidbenog lanca što nam govori o stabilnosti ekosustava jer su grabežljivci najugroženija skupina faune. Tijekom zimskih mjeseci, čim prestane padati snijeg, provodi se akcija praćenja tragova vuka na područjima njegovog zadržavanja.

Image
Image
Image
Image
Image

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Sisačko-moslavačke županije.

www.strukturnifondovi.hr

© 2024 Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije