Korijenov sustav

Korijen je jedan od tri osnovna organa kopnenih biljaka. Služi učvršćivanju izdanka i opskrbljivanju biljke vodom i mineralnim tvarima iz tla. Zbirka svih korijena biljke zove se korijenski sustav.

Korijen je prva embrionalna struktura koja se razvija iz sjemena klijanjem.

Morfologija korijena je jednostavnija zbog staništa pod zemljom. U korijenu nema prisutnosti čvorova, pupova, puči ili klorofila, s iznimkom korijena prilagođenih posebnim uvjetima.

Ova struktura je odgovorna za apsorpciju i transport vode i hranjivih tvari pohranjenih u tlu.

Korijen je i organ koji je odgovoran za učvršćivanje biljke u tlo. Sprječava da se biljka odnese vjetrom ili kišom, a istovremeno osigurava  čvrstu osnovu za solidan rast.

Pritisak apsorpcije vode kroz korijen olakšava transport hranjivih tvari do ostatka biljke jer je tlo mjesto „skladištenja“, odnosno akumulacije hranjivih tvari.

Upijanje vode i hranjivih tvari osmozom, iz tla  obavljaju korjenove dlačice koje se nalaze pri vrhu korijena. Traju tek nekoliko dana, a na njihovom mjestu se uvijek stvaraju nove i tako korijen raste.  Korijen raste u dužinu pomoću tvornog staničja koje se nalazi na vrhu korijena. To su vrlo nježne tvorne stanice koje zaštićuju stare, već obamrle stanice koje čine korijenovu kapu.

Razlikujemo pravi korijen koji ima glavni korijen koji nastaje iz klicinog korijenka, raste okomito u odnosu na površinu zemlje i raste u smjeru sile teže. Bočni korijen se razvija  pod kutom u odnosu na glavni korijen ovisno o vrsti biljke, tanji je od glavnog korijena, manje osjetljiv na silu teže i razvija se paralelno s površinom tla. Neke biljke nemaju pravi korijen nego čupavo korijenje koje čini više jednakih bočnih ogranaka.

Korijenov sustav je u simbiozi s područjem oko sebe tzv. rizosferi  u kojoj se simbiozom mikroorganizama stvaraju uvjeti za korištenje određenih elemenata iz tla, te razvoju i rastu sekundarnog korijenja. Razvijanje i rast korijenovog sistema  utječe na stvaranje tla i potiče proizvodnju humusa, a gust splet korijenskog sustava različitih biljaka doprinosi čvrstoći tla i sprječava eroziju uslijed vjetra ili vode.

Image
Image
Image
Image
Image

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Sisačko-moslavačke županije.

www.strukturnifondovi.hr

© 2024 Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije