Rode u gnijezdu

EDUKATIVNI PROGRAM „GRADITELJI U ŽIVOTINJSKOM SVIJETU"

NATURA SMŽ centar je mjesto zanimljivog učenja u kojem učenici promatranjem i praktičnim radom usvajaju nova znanja. Tema  našeg edukativno-pedagoškog programa  „Graditelji u životinjskom svijetu“, razrađen za 3 dobne skupine, a obuhvaćaju osnovnu i srednju školu. Svaka tema je pedagoški obrađena i suklađena sa školskim programom i uzrastom djece. Ovaj način učenja o prirodi oko nas doprinosi boljem razumijevanju povezanosti čovjeka i prirode i njegovom utjecaju na prirodu pa tako i na očuvanje prirode. Ovi programi osim ciljanog obrazovanja omogućavaju senzibilizaciju i veću osviještenost djece vezano uz očuvanje prirode.

Uči se gdje tko živi, prepoznajemo naše „susjede“ životinje koje svoje nastambe rade uz ljude. Zanimljive teme su učenje o tome kako smo učili od od životinja i kako smo ta znanja primjenili  u graditeljstvu i tehnologiji. Programi su planirani u trajanju 60-90 minuta u grupama  od 20 tak djece, a radionice se provode u zatvorenom dijelu centra i u vanjskom prostoru parka tijekom  cijele godine. Uči se putem prezentacija, ispunjavanja radnih listića, slaganja, izrade vlastitih uradaka, ali i korištenjem modernih tehnologija.

Svaki edukativni program kao poveznice koristi određene vrste životinja i njihove specifičnosti te se tako uči o tome kako mravi organiziraju svoj mravinjak, kako pčele rade svoj pčelinjak i s čim, od čega i gdje lastavica, orao štekavac, trstenjak ili sova  rade svoja gnijezda i koliko su ona otporna na vjetar, kišu ili poplavu. Naravno da važno mjesto u našim prezentacijama ima dabar – najpoznatiji graditelj, koji svojim branama utječe na oblikovanje prostora. Govorit ćemo što je dobro, a što možda i nije najbolje, te kako se prilagoditi i omogućiti svakom njegovo mjesto za život na siguran način.

Image
Image
Image
Image
Image

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Sisačko-moslavačke županije.

www.strukturnifondovi.hr

© 2024 Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije